Λοιμώξεις ουροποιητικού – Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Ερωτηματολόγιο

Λοιμώξεις ουροποιητικού – Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην πατρίδα μας, γεγονός που αποδίδεται από τη μία, στις συχνές σεξουαλικές επαφές που έχουν οι νέοι και οι νέες από μικρή ηλικία και από την άλλη, στη «συνήθεια» να μην χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικό, με αποτέλεσμα τη συνεχή διασπορά νοσημάτων.std

Έτσι ενώ παλαιότερα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν πιο συχνά στους άνδρες, σήμερα παρατηρείται ραγδαία αύξηση και στις γυναίκες, λόγω των προαναφερθέντων, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος της διασποράς και της επιμόλυνσης να διευρύνεται συνεχώς.

Οι συνέπειες που επιφέρουν αυτού του τύπου οι παθήσεις είναι όχι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές, αφού δημιουργούν ανάλογα με τη νόσο, ένα τεράστιο φορτίο το οποίο σε μερικές περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο για ένα νεαρό άτομο.

Η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η υπεύθυνη και χωρίς προκαταλήψεις ενημέρωση, αφού μόνο έτσι θα ευαισθητοποιηθούν τα νεαρά άτομα και θα καταλάβουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Σύφιλη

Είναι βακτηριακή νόσος, η οποία μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή (επίκτητος σύφιλη). Προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και το υπεύθυνο μικρόβιο είναι ένα βακτήριο, το Treponema Pallidum. Η νόσος αν δεν θεραπευτεί μπορεί να εμφανιστεί ως:

-> Πρωτοπαθής σύφιλη:

εμφανίζεται σαν ανώδυνο και σκληρό έλκος με ομαλά χείλη στα γεννητικά όργανα σπανιότερα δε στο στόμα ή στον πρωκτό (αν έχει προηγηθεί στοματική επαφή ή πρωκτικό σεξ). Αργότερα παρουσιάζεται διόγκωση των λεμφαδένων οι οποίοι είναι κινητοί, διαπυημένοι αλλά σαφώς καθορισμένοι.

-> Δευτεροπαθής σύφιλη:

εμφάνιση εξανθήματος στις παλάμες και τα πέλματα, λεμφαδενοπάθειας (διογκωμένοι λεμφαδένες αλλά και ηπατοσπληνομεγαλία) και συστηματικών συμπτωμάτων όπως αρθραλγίες, βήχα, εμπύρετο.

-> Λανθάνουσα σύφιλη:

μόνο με εξετάσεις διαπιστώνεται η νόσος αφού ο/η ασθενής δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση Penicilline G im εφάπαξ και επανάληψη σε 1 εβδομάδα.

Ουρηθρίτιδα (γονοκοκκική και μη-γονοκοκκική)

Ουρηθρίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της ουρήθρας, η οποία όταν προκαλείται από γονόκοκκο χαρακτηρίζεται ως γονοκοκκική, ενώ όταν υπεισέρχονται άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες ως μη-γονοκοκκική.

Εμφανίζεται ως έκκριμα από την ουρήθρα το οποίο είναι πυώδες ή λευκό αλλά αρκετά δύσοσμο και συνήθως εμφανίζεται 24-48h μετά από σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση θα στηριχθεί στην καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος και η χρώση κατά Gram θα διαγνώσει αν πρόκειται για γονόκοκκο ή όχι (σε γονοκοκκική ουρηθρίτιδα ανευρίσκονται Gram-κόκκοι, N. gonorrheae).

Η παραπάνω εξέταση θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων για έλεγχο πιθανής συνυπάρχουσας λοίμωξης.

Η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα αντιμετωπίζεται με τετρακυκλίνη, σιπροφλοξασίνη ή δοξυκυκλίνη, ενώ η μη-γονοκοκκική με τα ίδια φάρμακα για περισσότερες ημέρες.

Μαλακό έλκος

Οφείλεται στο βακτήριο Haemophilus Ducreyi. Αρχικά εμφανίζεται μια μικρή βλάβη, η οποία πολύ γρήγορα εξελλίσεται σε επώδυνο και διαβρωτικό έλκος με ανώμαλα χείλη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε βουβωνική λεμφαδενίτιδα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει πλύσεις με σαπούνι ,νερό και χαμομήλι, καθώς και αντιβιοτική αγωγή με erythromycin, amoxicillin ή ciprofloxacin, ενώ όταν δεν υποχωρεί υποψιαζόμαστε ανθεκτικά στελέχη του μικροβίου και απαιτείται παρεντερική αγωγή.

Γεννητικός έρπης

Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (HSV-Herpes Simplex Virus), ο οποίος εμφανίζει δύο τύπους, τον τύπο 1 (HSV-1) και τον τύπο 2 (HSV-2), με το τελευταίο να προκαλεί την πλειονότητα των γεννητικών βλαβών.

Μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς κανένα σύμπτωμα αλλά μπορεί και να εμφανιστούν έντονος πόνος στην περιοχή ο οποίος ακολουθείται από εμφάνιση πολλαπλών επώδυνων ελκωτικών βλαβών και διόγκωση βουβωνικών λεμφαδένων.

Η θεραπεία σε ήπιες περιπτώσεις περιλαμβάνει χορήγηση τοπικά cream Acyclovir ενώ σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή σε οξείες καταστάσεις χορηγούμε ενδοφλέβια Acyclovir. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε εγκύους οι οποίες βρίσκονται στον τελευταίο μήνα της κύησης.

Αν προσβληθούν από γεννητικό έρπη θα πρέπει να συστήνεται η άμεση εκτέλεση καισαρικής τομής αφού η μετάδοση του ιού στο νεογνό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS-HIV)

Οι ασθενείς που πάσχουν από AIDS εμφανίζουν πληθώρα συμπτωμάτων από το ουροποιητικό σύστημα τα οποία μπορεί να είναι από μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία μέχρι και κεραυνοβόλο γάγγραινα του οσχέου.

Συχνά αυτοί οι ασθενείς πάσχουν από νεφροπάθεια που προκαλεί ο ίδιος ο ιός, η οποία καταλήγει σε νεφρική ανεπάρκεια στο 1/3 των περιπτώσεων.

Η λοίμωξη του νεφρού, όταν εμφανιστεί, είναι τόσο έντονη και επίμονη που οδηγεί σε νεφρικό απόστημα και απαιτεί νεφρεκτομή ως μόνη θεραπεία. Οι κυστίτιδες, οι ουρηθρίτιδες, οι προστατίτιδες και τα προστατικά αποστήματα είναι πάρα πολύ συχνά και απαιτούν ειδική και μακροχρόνια αγωγή με στοχευμένη στον εκάστοτε αιτιολογικό παράγοντα θεραπεία.

Όσον αφορά τους όρχεις, αρκετά συχνά παρατηρούνται ορχίτιδες και επιδιδυμίτιδες οι οποίες απαιτούν ειδική αντιβιοτική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συχνά επίσης σε αυτούς τους ασθενείς εμφανίζεται και γάγγραινα Fournier η οποία απαιτεί άμεσο και ευρύ χειρουργικό καθαρισμό καθώς και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Κλείστε Ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μενου
Επικοινωνία
211 2203710
211 2203711
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

Designed by Digital Tempo

CReated by