ΚΥΠ – Γενικά για τον προστάτη

Ερωτηματολόγιο

ΚΥΠ – Γενικά για τον προστάτη

Ο όρος προστάτης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ηρώφιλο της Αλεξανδρείας το 335 π.Χ. για να περιγράψει το όργανο που βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη (προίσταμαι).prostatis

Ο προστάτης αρχίζει να σχηματίζεται στο τέλος της 11ης εμβρυϊκής εβδομάδας υπό την επήρεια των ανδρογονικών ερεθισμάτων από τους εμβρυϊκούς όρχεις και ολοκληρώνεται την 16η εμβρυϊκή εβδομάδα. Η ανάπτυξη του αδένα εξαρτάται από τη διϋδροτεστοστερόνη και υπολογίζεται ότι γύρω στον 4ο μήνα της κυήσεως, η δομή του οργάνου είναι πλήρης.

Είναι ο μεγαλύτερος επικουρικός αδένας του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Το έκκριμα των αδένων του, που αποτελεί περίπου το 20% του όγκου του σπέρματος, διεγείρει τις κινήσεις των σπερματοζωαρίων και δίνει στο σπέρμα μια χαρακτηριστική οσμή.

Ο προστάτης έχει μέγεθος και σχήμα σαν κάστανο, περιβάλλει την προστατική μοίρα της ουρήθρας, εμφανίζει δε κορυφή, βάση και τέσσερις επιφάνειες. Το φυσιολογικό του βάρος στον ενήλικα άνδρα είναι 20-25 gr και αναφορικά με τη δομή του αποτελείται από αδενικό ιστό σε ποσοστό 50-70% και από ινομυικά στοιχεία στο υπόλοιπο 30-50%.

Παρά το γεγονός ότι η παλιά ταξινόμηση του προστάτη σε λοβούς είναι χρήσιμη στην καθημερινή πράξη, η κατανόηση της ανατομίας που πρότεινε ο Mc Neal βοηθά στην περαιτέρω εμβάθυνση της παθολογίας του οργάνου.

Οι ζώνες που περιγράφονται από τον Mc Neal είναι οι εξής:

• Η μεταβατική ζώνη [transition zone (TZ)]: αντιπροσωπεύει το 5-10% του όγκου του αδένα και αποτελείται από 2 πλάγιους λοβούς. Από αυτή την ζώνη αναπτύσσεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και το 20-25% των προστατικών καρκίνων.

• Η κεντρική ζώνη [central zone (CZ)]: αποτελεί το 25% του όγκου του προστάτη και περιέχει τους εκσπερματιστικούς πόρους. 5-10% των καρκίνων του προστάτη εμφανίζονται σε αυτή τη ζώνη καθώς και μεγάλο ποσοστό φλεγμονών.

• Η περιφερική ζώνη [peripheral zone (PZ)]: αποτελεί το 70% του όγκου του οργάνου. Σε αυτή την ανατομική περιοχή εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αδενοκαρκινωμάτων του προστάτη (65-70%).

• Η πρόσθια ζώνη (anterior zone): αποτελείται επί το πλείστον από ινομυικά στοιχεία και δεν περιέχει αδένες.

Ο προστάτης αδένας αναπτύσσεται υπό την επίδραση πολλαπλών παραγόντων, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι τα ανδρογόνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει η τεστοστερόνη (T). Η τελευταία με τη βοήθεια του ενζύμου 5-α ρεδουκτάση (5aR) μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT).

Στον ενήλικα, η σύνθεση της τεστοστερόνης, σε ποσοστό 95% περίπου, επιτελείται στους όρχεις και πιο συγκεκριμένα από τα κύτταρα Leydig. Η όλη διαδικασία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης και ιδιαίτερα από τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).

Το υπόλοιπο 5% της κυκλοφορούσας τεστοστερόνης προέρχεται από τα επινεφρίδια.

Κλείστε Ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μενου
Επικοινωνία
211 2203710
211 2203711
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

Designed by Digital Tempo

CReated by