Καρκίνος του προστάτη – Θεραπεία

Ερωτηματολόγιο

Καρκίνος του προστάτη – Θεραπεία

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η Προσεκτική Παρακολούθηση δεν αποτελεί θεραπεία αλλά στρατηγική.prostate cancer treatment

Ανάλογα με την τιμή του PSA, το αποτέλεσμα της βιοψίας, την ηλικία και την συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς αποφασίζετε η παρακολούθηση και μόνο όταν η νόσος εξελιχθεί ή γίνει συμπτωματική προχωράμε σε θεραπεία.

Η λογική αυτής της προσέγγισης είναι ότι μερικές φορές μπορεί να βρούμε καρκινικά κύτταρα σε βιοψία προστάτη τα οποία ίσως δεν αναπτυχθούν ποτέ, με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε πιθανή θεραπεία που ίσως να μη χρειαζόταν.

Από την άλλη μεριά όμως είναι γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας οδηγούν σε συμπέρασμα πριν από τη θεραπεία για το ποιοι όγκοι μπορεί να εξελιχθούν και ποιοι όχι.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς καθώς πολύ συχνά θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις με το άγχος να τον κυριεύει για το αποτέλεσμα αυτών.

Χειρουργική επέμβαση

Αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.

Η επέμβαση λέγεται ριζική προστατεκτομή και σε αυτή αφαιρείτε όλος ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις, η προστατική ουρήθρα και οι επιχώριοι λεμφαδένες. Μετά την αφαίρεση ακολουθεί αναστόμωση της ουροδόχου κύστεως με το υπόλοιπο τμήμα της ουρήθρας και τοποθετείτε καθετήρας όπου παραμένει από 8-20 μέρες ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει ανοιχτά (οπισθοηβική ριζική προστατεκτομή), από το περίνεο (περινεϊκή ριζική προστατεκτομή), λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή) και με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci (ρομποτική ριζική προστατεκτομή).

Μετά το χειρουργείο και την αφαίρεση του καθετήρα, ο ασθενής έχει κάποιου βαθμού ακράτεια ούρων, η οποία και παρέρχεται μετά από χρονικό διάστημα το οποίο ποικίλει ανάλογα με την επέμβαση.

Με τις νέες τεχνικές επιτυγχάνεται η διαφύλαξη των αγγειονευρωδών δεματίων, τα οποία είναι «υπεύθυνα» για τη στύση και με αυτό τον τρόπο ο ασθενής μετά το χειρουργείο δύναται να έχει στυτική λειτουργία.

Ακτινοθεραπεία

Εξωτερική ακτινοβολία

Οι περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν ήπιες μόνο παρενέργειες, οι οποίες εξαφανίζονται λίγο μετά το πέρας της θεραπείας.

Οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν προβλήματα με την στύση ή με την σεξουαλική επαφή αμέσως μετά την ακτινοβολία αλλά μπορεί να προκληθούν τέτοιου είδους παρενέργειες σε απώτερο χρονικό διάστημα λόγω της καθυστερημένου τρόπου δράσης της στους ιστούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς θα ανταποκριθούν στην θεραπεία με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την στυτική δυσλειτουργία. Όσο νεότερος είναι ο ασθενής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διατηρήσει την σεξουαλική του λειτουργία. Κατά την διάρκεια της θεραπείας μπορεί μερικοί άνδρες να παρουσιάσουν προβλήματα με την ούρηση. Τα πιο συχνά κλινικά σημεία και συμπτώματα είναι επιτακτική ούρηση και συχνουρία.

Τα προβλήματα αυτά είναι συνήθως παροδικά και υποχωρούν μερικές εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας. Μακροχρόνια αποφρακτικά προβλήματα με ούρηση μπορούν να παρουσιαστούν αφού ο προστάτης δεν αφαιρείται αλλά παραμένει.

Σε τέτοιες επιμένουσες περιπτώσεις απαιτείται συνήθως μία επέμβαση (διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη). Προβλήματα από το ορθό – όπως πχ μαλακά κόπρανα, αιμορραγία από το ορθό, δυσφορία κατά την κένωση και επιτακτική αίσθηση για αφόδευση – μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της θεραπείας. Όταν η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί αυτά τα προβλήματα συνήθως υποχωρούν.

Μερικοί όμως άνδρες μπορεί να συνεχίζουν να παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα από το ορθό για μήνες μετά την ολοκλήρωση της ακτινοβολίας. Τα περισσότερα από τα μακροχρόνια προβλήματα από το ορθό μετά από ακτινοβολία βελτιώνονται με φάρμακα.

Σπάνια ορισμένοι άνδρες παρουσιάζουν επιμένουσα αιμορραγία ή έλκη στο ορθό μετά από ακτινοβολία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Βραχυθεραπεία

Τα ραδιενεργά εμφυτεύματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Τα εμφυτεύματα, γνωστά και σαν βραχυθεραπεία, εναποθέτουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας στον προστάτη απ’ ότι κάνει η εξωτερική ακτινοβολία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων 40 έως 100 εμφυτεύματα σε μέγεθος κόκκων ρυζιού τοποθετούνται στον προστάτη με την βοήθεια ειδικών βελονών και την καθοδήγηση υπερήχων. Ο ακριβής αριθμός των εμφυτευμάτων εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη.

Η θεραπεία αυτή συνίσταται σε άνδρες με μικρού ή μεσαίου μεγέθους προστάτες και για χαμηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνους. Μερικές φορές χορηγείται πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων θεραπεία με ορμόνες έτσι ώστε να μικρύνει ο προστάτης σε μέγεθος.

Τα εμφυτεύματα αυτά μπορεί να περιέχουν ένα από τα ακόλουθα ραδιενεργά ισότοπα – ιώδιο ή παλλάδιο. Οι παρενέργειες των εμφυτευμάτων είναι διαφορετικές από εκείνες της εξωτερικής ακτινοβολίας. Τα εμφυτεύματα μεταφέρουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας στην ουρήθρα, προκαλώντας ουρολογικά προβλήματα και συμπτώματα όπως συχνή, αδύναμη και επώδυνη ούρηση σε όλους σχεδόν τους άνδρες.

Τα ουρολογικά συμπτώματα μετά από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων τείνουν να είναι περισσότερο σοβαρά και να διαρκούν περισσότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι μετά από εξωτερική ακτινοβολία.

Τα συμπτώματα όμως από το ορθό μπορεί να είναι πιο σπάνια και λιγότερο σοβαρά.

Μερικοί άνδρες παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται στη τοποθέτηση των ραδιενεργών εμφυτευμάτων.

Υψηλής δόσης βραχυθεραπεία (High-Dose-Rate Brachytherapy)

Σε ασθενείς με πιο προχωρημένο ή πιο επιθετικό καρκίνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υψηλής δόσης βραχυθεραπεία η οποία μεταφέρει στον προστάτη εντός τριών ή τεσσάρων λεπτών μία τόσο υψηλή δόση που η χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία θα χρειαζόταν βδομάδες ολόκληρες.

Η υψηλής δόσης βραχυθεραπεία συνδυάζεται πάντα με εξωτερική ακτινοβολία που διαρκεί 5 με 6 εβδομάδες. Παρά τις επιπλοκές της ακτινοθεραπείας, φαίνεται ότι περίπου οι μισοί ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τον καρκίνο τους. H παρακολούθηση μόνο με το ΡSΑ είναι αρκετή.

Παρακολουθείται λοιπόν μόνο το ΡSΑ και καταγράφεται πόσο αυτό ελαττώνεται, με την κατώτερη τιμή του να χαρακτηρίζεται ως PSA ναδίρ. Εάν όμως αρχίσει στο μέλλον να ανεβαίνει σε τρεις συνεχόμενες μετρήσεις, τότε θεωρείται ότι η ακτινοθεραπεία έχει αποτύχει.

Ορμονοθεραπεία

Η ορμονική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως όταν:

• ο καρκίνος του προστάτη έχει ξεπεράσει την κάψα

• παρουσιαστεί υποτροπή μετά από ακτινοβολία ή εγχείρηση

• ο ασθενής έχει ένα πολύ επιθετικό καρκίνο

• ο καρκίνος του προστάτη είναι υψηλού κινδύνου για μετάσταση

Η ορμονοθεραπεία έχει συνήθως τη μορφή μιας ή και συνδυασμό περισσότερων από τις ακόλουθες μεθόδους:

1. ορχεκτομή, χειρουργική
2. ενέσεις φαρμάκων που λέγονται «LH-RH ανάλογα» που σταματούν την παραγωγή   τεστοστερόνης από τους όρχεις
3. χάπια «αντιανδρογόνων» τα οποία εμποδίζουν την είσοδο των ανδρογόνων στα προστατικά κύτταρα.

Οι παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

1. υπερτροφία στήθους
2. ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία
3. ανικανότητα
4. εξάψεις
5. αύξηση βάρους
6. ελάττωση μυικής μάζας
7. μερικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια, κόπωση και βλάβη του ήπατος.

Νεώτερες θεραπείες

Κρυοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται για την καταστροφή των κυττάρων με το πάγωμα των ιστών. Η τεχνική θεραπείας του καρκίνου του προστάτη με κρυοθεραπεία περιλαμβάνει την είσοδο ειδικών βελονών στον προστάτη διαμέσου του περινέου.

Χρησιμοποιώντας μία διορθική κεφαλή υπερήχων που παρακολουθεί και ελέγχει την διαδικασία ψύξης του προστάτη ο προστάτης ψύχεται σε μία προσπάθεια καταστροφής των κυττάρων. Ανεπαρκή ακρίβεια στην παρακολούθηση της έκτασης της ψυκτικής διεργασίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα την καταστροφή ιστών γύρω από την κύστη και μακροχρόνιες επιπλοκές όπως τραύματα στο ορθό ή στους μύες που ελέγχουν την εγκράτεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Η απόλυτη ένδειξη για την εφαρμογή της κρυοθεραπείας είναι η υποτροπή καρκίνου του προστάτη μετά από ακτινοβολία ή βραχυθεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση, που η ριζική προστατεκτομή διάσωσης είναι μία δύσκολη επέμβαση με περισσότερες επιπλοκές από το συνηθισμένο χειρουργείο, προβάλει η κρυοθεραπεία σαν η πιο αποτελεσματική λύση με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η κρυοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία του κλινικά εντοπισμένου ή και τοπικά εκτεταμένου καρκίνου του προστάτη.

 HIFU

Η υψηλής έντασης εστιασμένη δέσμη υπερήχων (High Intensity Focused Ultrasound, HIFU) έχει σχεδιασθεί για την θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Μία διορθική κεφαλή παράγει υψηλής έντασης υπερήχους οι οποίοι ταξιδεύουν διαμέσου του τοιχώματος του ορθού και εστιάζονται στον προστάτη.

Αυτή η εστιασμένη δέσμη υπερήχων προκαλεί έντονη θερμότητα καταστρέφοντας τον προστάτη μέσα στην εστιασμένη περιοχή ενώ η επίπτωση στους γύρω εκτός της εστίας υγιείς ιστούς είναι ελάχιστη. Η θεραπεία διαρκεί περίπου τρεις ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Η τεχνική αυτή είναι καινούργια στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

 Χημειοθεραπεία

Τα πλεονεκτήματα από την χορήγηση χημειοθεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι συγκρίσιμα με τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χημειοθεραπεία σε ασθενείς με άλλους συμπαγείς όγκους που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο που χορηγείται συνήθως σήμερα στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι η δοκεταξέλη (Taxotere®), της οποίας η δράση εστιάζεται στον κυτταρικό σκελετό των καρκινικών κυττάρων.

 Γονιδιακή θεραπεία

Στον καρκίνο του προστάτη γίνεται ένεση ενός συγκεκριμένου ιού, ο οποίος εισβάλλει στα καρκινικά κύτταρα, μέσα στα οποία πολλαπλασιάζεται, έτσι ώστε γίνεται μέρος του καρκίνου.

Ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να σκοτώσει τον ενσωματωμένο αυτόν ιό, προκαλώντας έτσι και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η μέθοδος αυτή αν και είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Αναστολείς της αγγειογένεσης

Ανοσοδιέγερση (εμβόλιο κατά του καρκίνου)

Από τον προστατικό καρκίνο του ασθενούς απομονώνουν καρκινικά κύτταρα τα οποία εν συνεχεία ακτινοβολούν με ακτίνες Χ με σκοπό να χάσουν την ικανότητα τους να πολλαπλασιάζονται.

Τα κύτταρα όμως αυτά διατηρούν την ικανότητα τους να ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι όταν εισέλθουν ξανά στην κυκλοφορία του ίδιου του ασθενούς, μπορούν να αυξήσουν την άμυνα του (ανοσία), καταστρέφοντας τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα.

Κλείστε Ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μενου
Επικοινωνία
211 2203710
211 2203711
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

Designed by Digital Tempo

CReated by