Καρκίνος του πέους

Ερωτηματολόγια

Καρκίνος του πέους

Penile Cancer καρκίνος του πέους Ο καρκίνος του πέους προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες 60-80 ετών και ευθύνεται για το 0,4-0,8% όλων των καρκίνων στον άνδρα.Στις μη ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα σε κάποια κράτη της Αφρικής η συχνότητα αυξάνει και μπορεί να φθάσει και στο 15%.Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες τοπικής υγιεινής είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες.Ο χρόνιος ερεθισμός του σμήγματος, που παράγεται από τη δράση βακτηριδίου στα αποφολιδούμενα κύτταρα φαίνεται ότι είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγων του καρκίνου του πέους.Ο ερεθισμός αυτός γίνεται πιο έντονος σε άνδρες με φίμωση η οποία και ανευρίσκεται στο 25-75% των ασθενών με καρκίνο του πέους. Η περιτομή έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσει από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.Έτσι ο καρκίνος του πέους είναι σπανιότατος στους Εβραίους όπου η περιτομή εφαρμόζεται για θρησκευτικούς λόγους σ’ όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συχνότητα του καρκίνου του πέους στην Ινδία. όπου στον Εβραϊκό πληθυσμό που η περιτομή γίνεται στα νεογνά η συχνότητα είναι μηδαμινή, στους Μουσουλμάνους που γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία η συχνότητα είναι μεγαλύτερη και στους Χριστιανούς που δεν εφαρμόζεται η συχνότητα είναι μεγάλη.Penis Cancer καρκίνος του πέους Φαίνεται, λοιπόν, πως εκτός από την περιτομή  σημασία έχει και ο χρόνος που γίνεται. Όταν  γίνεται σε μεγάλη ηλικία δεν προσφέρει   προστασία κατά του καρκίνου.Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εργασίες  στις οποίες αναφέρεται, πως η τοπική  καθαριότητα είναι αυτή που έχει σημασία στην ανάπτυξη της νόσου, και όχι η περιτομή. Ιστορικό τραύματος και αφροδισίων νοσημάτων έχει ενοχοποιηθεί σαν προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πέους αν και θεωρείται τυχαίο εύρημα και όχι αιτιολογικός παράγοντας.Τα τελευταία χρόνια πιθανολογείται και ο ρόλος των ιών ως αιτιολογικός παράγων στον καρκίνο του πέους. Από επιδημιολογικές έρευνες που έγιναν πιστεύεται πως οι γυναίκες των ασθενών με καρκίνο του πέους έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν και άλλοι δεν αποδέχονται αυτό το σύνδεσμο.Η ανεύρεση σωματιδίων ιών σε βιοψίες καρκίνου του πέους οδήγησε στο συμπέρασμα πως ορισμένα στελέχη ιών ενέχονται στην ανάπτυξη του καρκίνου του πέους, όπως ο ιός HPV 16.

Κλινική εικόνα - Διάγνωση

Ο καρκίνος του πέους εντοπίζεται συνήθως στη βάλανο (48%) και στην ακροποσθία (21%), μπορεί όμως να εντοπισθεί οπουδήποτε. Αρχίζει συνήθως σαν μικρή ανώδυνη βλάβη (ελκωτική ή εξωφυτική) στη βάλανο, βαλανοποσθική αύλακα ή ακροποσθία που με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται σε μέγεθος.Σπάνια αναπτύσσεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας ή στο σώμα του πέους.Ο καρκίνος του πέους έχει την τάση να δίνει γρήγορα μεταστάσεις αρχικά στους λεμφαδένες και αργότερα στον πνεύμονα, στο ήπαρ, στα οστά ακόμα και στον εγκέφαλο. Μεταξύ των δύο μορφών εμφάνισης, η ελκωτική μορφή έχει μικρότερη 5ετή επιβίωση.Σε κάθε περίπτωση κάθε ύποπτη βλάβη θα πρέπει να αφαιρείτε και να αποστέλλεται για βιοψία, ενώ σε υποψία λεμφαδενικής μετάστασης διενεργείτε ταχεία βιοψία και λεμφαδενεκτομή.

Θεραπεία

Εγχείρηση

Εφόσον η βλάβη είναι μικρή, αφορά την ακροποσθία και δεν διηθεί την βάλανο τότε η περιτομή αποτελεί την θεραπεία εκλογής. Εάν η βλάβη αφορά την βάλανο αλλά και μικρό περιφερειακό τμήμα των σηραγγωδών σωμάτων τότε ο μερικός ακρωτηριασμός αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Εάν αφορά μεγαλύτερο τμήμα τότε επιλέγεται η ολική ή ριζική πεεκτομή.

Ακτινοθεραπεία

Αν και ο ακρωτηριασμός προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στον καρκίνο του πέους εν τούτοις το ψυχολογικό τραύμα του ασθενούς είναι πάρα πολύ μεγάλο. Για το λόγο αυτό από πολλά χρόνια χρησιμοποιείται η ακτινοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πέους με εξ ίσου καλά αποτελέσματα σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται 2 είδη ακτινοθεραπείας:

1. Η βραχυθεραπεία που επιτυγχάνεται είτε με εμφύτευση ραδιενεργών βελονών (ραδίου, ιριδίου τανταλίου) εντός του όγκου είτε με επαφή ραδιενεργού υλικού με τον όγκο. Πιο συχνά χρησιμοποιείται η εμφύτευση βελονών και

2. Η Εξωτερική ακτινοβολία. Σήμερα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η βραχυθεραπεία καθώς και σαν ανακουφιστική θεραπεία σε ανεγχείρητες περιπτώσεις.

Τα κριτήρια εφαρμογής της βραχυθεραπείας είναι δύο:

1. Το μέγεθος του όγκου (<4 cm).

2. Η διήθηση των σηραγγωδών σωμάτων.

Όταν υπάρχει εκτεταμένη διήθηση αποφεύγεται η βραχυθεραπεία.Τα αποτελέσματα της βραχυθεραπείας κρίνονται πάρα πολύ καλά.

Από τις πιο πολλές εργασίες φαίνεται πως επιτυγχάνεται θεραπεία στο 80% των ασθενών με ικανοποιητικά κοσμητικά αποτελέσματα τοπικά αλλά και χωρίς ιδιαίτερη διαταραχή της λειτουργίας.

Mειονεκτήματα της ακτινοθεραπείας που είναι:

1. Το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων είναι ακτινοάντοχο και οι μεγάλες δόσεις που απαιτούνται οδηγούν συχνά σε επιπλοκές όπως ο σχηματισμός συριγγίων της ουρήθρας, στενώματα, άλγος, οίδημα ακόμη και νέκρωση της βαλάνου, επιπλοκές που συνήθως απαιτούν ακρωτηριασμό.

2. Η λοίμωξη που συνήθως υπάρχει μειώνει την δράση της ακτινοβολίας και αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών.

3. Η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας όταν πρόκειται για εξωτερική ακτινοβολία, αλλά και την διάρκεια των μετά την θεραπεία τοπικών ενοχλημάτων ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα ταλαιπωρεί τον ασθενή σε αντίθεση με την εγχείρηση όπου μετά μια εβδομάδα ο ασθενής δεν έχει κάνενα τοπικό πρόβλημα. Πριν την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας πρέπει να γίνεται περιτομή για τη καλύτερη εκτίμηση της εκτάσεως της νόσου, την αποφυγή των επιπλοκών (οίδημα, λοιμώξεις) άλλο και την παρακολούθηση των ασθενών μετά το πέρας της θεραπείας.

Συμπερασματικά, η ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνεται σε ασθενείς με μικρή βλάβη και ιδίως σε νεαρά άτομα και βέβαια σε ασθενείς που αρνούνται την εγχείρηση. Μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά και για πολλά χρόνια για τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου που είναι υπαρκτός.

Laser

Τα τελευταία χρόνια τα lasers χρησιμοποιούνται και για τον καρκίνο του πέους.

Το Νd:ΥΑg χρησιμοποιείται για μικρά επιφανειακά νεοπλάσματα δεδομένου ότι προκαλώντας καταστροφή του όγκου και μέχρι βάθους 3-5 χιλ. διατηρεί την ανατομία του πέους με πολύ μικρές αλλοιώσεις.

Τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά, απαιτείται όμως ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης των ασθενών για να είμαστε σίγουροι για τα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Κλείστε Ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μενου
Επικοινωνία
211 2203710
211 2203711
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

Designed by Digital Tempo

CReated by