Λοιμώξεις ουροποιητικού – Δερματικές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων

Ερωτηματολόγιο


Λοιμώξεις ουροποιητικού – Δερματικές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων

Οι λοιμώξεις αυτού του τύπου, είναι πάρα πολύ συχνές, προσβάλλουν και τα δύο φύλα και προκαλούνται από μικρόβια, μύκητες ή ιούς.

Κονδυλώματα

Είναι η πιο συχνή ογκόμορφη αλλοίωση, οφείλεται στον ιό HPV και εμφανίζεται σε νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών με συχνότητα περίπου 5%.kondilomata1

Στους άνδρες εμφανίζονται στη βάλανο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και στο δέρμα του σώματος του πέους ενώ στις γυναίκες στα μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα και στον κόλπο.

Επίσης, σπανιότερα εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα, στον πρωκτό αλλά και περιπρωκτικά, αν και εφόσον έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή.

Στην πλειονότητά τους είναι μεταδιδόμενα με τη σεξουαλική επαφή και οι άνδρες γυναικών με αλλοιώσεις στον τράχηλο έχουν αυξημένη συχνότητα (50-85%) εμφάνισης κονδυλώματος. Ο χρόνος επώασης ποικίλει από μερικές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Κλινικά μπορεί να είναι επίπεδα, ελαφρά θηλώδεις, κονδυλωματώδεις ή ανθοκραμβοειδείς αλλοιώσεις. Μικροσκοπικά αφορά σε ακάνθωση και θηλωματώδη υπερπλασία του πλακώδους επιθηλίου με υπερκεράτωση, παρακεράτωση και συχνά κοιλοκυτταρικού τύπου ατυπία. Η κυτταρική ατυπία είναι ήπια και οι μιτώσεις εντοπίζονται στη βασική στιβάδα.

Η θεραπεία με ποδοφυλλίνη (στις πρώτες 72 h μετά τη χορήγηση) ή laser μπορεί να εμφανίσει γιγάντιες κυτταρικές μορφές, μιτώσεις και νεκρωτικά κερατινοκύτταρα και να δημιουργήσει πρόβλημα δ.δ με κακοήθεια.

kondilomata2Ο ιός HPV έχει ανιχνευθεί με ανοσοϊστοχημεία και με in situ υβριδισμό. Οι τύποι 6, 11 είναι πιο συχνοί στο κονδύλωμα χωρίς δυσπλασία, ενώ οι 16, 18, 31 και 33 στο κονδύλωμα με δυσπλασία. Παρόλο που μπορεί να υποχωρήσει, στο 50% περίπου των περιπτώσεων παραμένει.

Η θεραπεία της βλάβης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση και μπορεί να περιλαμβάνει από ποδοφυλλίνη και τριχλωροξεικό οξύ μέχρι κρυοθεραπεία ή/ και ηλεκτροκαυτηριασμό.

Υπερκεράτωση του Horn

Είναι εξαιρετικά σπάνια νόσος, η οποία αναπτύσσεται σε προϋπάρχουσες δερματικές βλάβες όπως κακώσεις και εκδορές και χαρακτηρίζεται από υπερανάπτυξη και κερατινοποίηση του επιθηλίου με σχηματισμό μεμονωμένων προσεκβολών ή επαρμάτων (έλκος).

Μικροσκοπικώς παρατηρείται υπερκεράτωση, δυσκεράτωση και ακάνθωση. Η θεραπεία συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση της πλάκας.

Κερατωσική βαλανίτιδα

Εμφανίζεται ως υπερκεράτωση της βαλάνου. Η θεραπεία συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση, αφαίρεση με laser και σε κρυοπηξία.

Ξηρωτική βαλανίτιδα

Είναι παραλλαγή του γεννητικού ατροφικού λειχήνα και εμφανίζεται με λευκά κομμάτια στην πόσθη ή τη βάλανο, συχνά διηθώντας το έξω ουρηθρικό στόμιο και φθάνοντας μέχρι το σκαφοειδή βόθρο.

Οι βλάβες μπορεί να είναι πολλαπλές και να δίνουν την εικόνα “μωσαϊκού”. Το έξω στόμιο της ουρήθρας εμφανίζεται σκληρό, λευκό, οιδηματώδες και ορισμένες φορές αρκετά στενό, απότοκος των βλαβών.

Η θεραπεία συνίσταται στη χρήση στεροειδών αλοιφών και στη χειρουργική αφαίρεση. Η αντιμετώπιση του στενώματος του έξω στομίου της ουρήθρας γίνεται με διαστολές ή ακόμα και με πλαστική αυτού.

Λευκοπλακία

Οι βλάβες παρουσιάζονται ως μονήρεις ή πολλαπλές λευκές πλάκες, που πολλές φορές διηθούν το έξω στόμιο της ουρήθρας. Ιστολογικά χαρακτηρίζονται από υπερκεράτωση, παρακεράτωση με οίδημα του δέρματος και από λεμφοκυτταρική διήθηση.

Η θεραπεία συνίσταται σε αποφυγή των χρόνιων ερεθισμών, σε περιτομή και σε χειρουργικό καθαρισμό.

Μη ειδική βαλανοποσθίτιδα

Είναι φλεγμονώδης εξεργασία χωρίς ειδικούς χαρακτήρες της φλεγμονής και χωρίς γνωστό το αίτιο αυτής (όπως κόκκους κλπ).

Σε άνδρες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε περιτομή δεν αναπτύσσεται, και ενοχοποιείται γι’ αυτήν η έλλειψη καθαριότητας και το υγρό περιβάλλον της περιοχής (ιδρώτας).

Πλασματοκυτταρική βαλανίτιδα του ZOON

Εμφανίζεται, σαν μονήρηjς, στιλπνή ερυθρή
επιμένουσα πλάκα, χωρίςksirwtiki valanitida1 συμπτωματολογία και χαρακτηρίζεται ιστολογικά από την έντονη παρουσία πλασματοκυττάρων με λειχηνοειδή κατανομή στο χόριο.

Θεωρείται προκαρκινωματώδης πάθηση.

Ψωρίαση

Παρόμοια κλινική και ιστολογική εμφάνιση με εκείνη που παρατηρείται σε άλλες εντοπίσεις στο δέρμα, και εμφανίζεται κυρίως σε πτυχές με την μορφή ερυθρών καλά περιγεγραμμένων πλακών.

Κλείστε Ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μενου
Επικοινωνία
211 2203710
211 2203711
Καθημερινά εκτός από Πέμπτες
697 3982725

Designed by Digital Tempo

CReated by

Pυθμίσεις προτιμήσεων απορρήτου

Υποχρεωτικά

GDPR,pll_language,wordfence_verifiedHuman,wordpress

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs