Συστροφή Όρχεως

Ερωτηματολόγιο

Συστροφή Όρχεως

Ως συστροφή του σπερματικού τόνου (ιατρικός όρος που περιγράφει την κατάσταση η οποία είναι ευρέως γνωστή ως συστροφή όρχεως) καλείτε η στροφή του οργάνου γύρω από τον άξονά του.systrofi_orxeos_2

Αποτελεί επείγουσα ουρολογική κατάσταση αφού αν παραμείνει για ώρες θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αιμάτωση του οργάνου και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητά του.

Όταν η συστροφή γίνει εντός των χιτώνων του όρχεως καλείτε ενδοελυτροειδής, ενώ όταν γίνει έξω από αυτούς εξωελυτροειδής.

Συχνότητα

Αφορά αγόρια που είναι συνήθως σε παιδική και εφηβική ηλικία, με το 70% περίπου των περιπτώσεων να παρουσιάζονται στο δεξιό όρχι.

Κλινική εικόνα

-> Οξύ διαξιφιστικό άλγος στον πάσχοντα όρχι

-> Διόγκωση του οσχέου, το οποίο εμφανίζεται οιδηματώδες και σκληρό

-> Απουσία πυρετού

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ο όρχις κατά την ψηλάφηση είναι αρκετά επώδυνος σε σημείο που ο ασθενής να μην ανέχεται την εξέταση.

Ο όρχις φέρεται να έχει τραβηχτεί προς τα πάνω και συγκεκριμένα προς το έξω βουβωνικό στόμιο, ενώ ο σπερματικός τόνος είναι διογκωμένος και σκληρός. Σε ενήλικες μπορεί να γίνει προσπάθεια ανάταξης στο ιατρείο επειγόντων, η οποία συνήθως αποτυγχάνει γιατί ο άνδρας πονά αφόρητα σε βαθμό που να μην ανέχεται ούτε την απλή εξέταση.

Ο έλεγχος, ανάλογα με το πόσες ώρες έχουν περάσει από την έναρξη του άλγους, συμπληρώνεται με γενική ούρων, υπερηχογράφημα και triplex οσχέου.

Στο τελευταίο αναδεικνύεται πτωχή ή καθόλου αιμάτωση του πάσχοντος οργάνου, που αποδεικνύει και το «στραγγαλισμό» της ορχικής αρτηρίας. Πρέπει να τονιστεί ότι τα πρώτα λεπτά μετά τη συστροφή το triplex οσχέου παρουσιάζει φυσιολογική ή ελαφρώς αυξημένη αιμάτωση του όρχεως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Η οριστική διάγνωση τίθεται με σπινθηρογράφημα.

Η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει στις ακόλουθες καταστάσεις:

-> Σε έκτοπο όρχι

-> Σε ηλικιωμένους

-> Σε νεογνά

-> Όταν η συστροφή προκληθεί ή ακολουθήσει τραυματισμό του όρχεως

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να γίνει από την οξεία ορχεοεπιδιδυμίτιδα, η οποία εμφανίζεται με οξύ άλγος και διόγκωση του οσχέου και με συνοδό πυρετό >38.

Θεραπεία

Η θεραπεία της συστροφής είναι χειρουργική και θα πρέπει να γίνεται εντός 6-8h από την έναρξή της.

Αν κατά το χειρουργείο διαπιστωθεί ότι ο όρχις μετά την ανάταξη ανακτά την όψη και τη χροιά του, σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί ισχαιμική βλάβη, διατηρείται και ακολουθεί ορχεοπηξία (με ραφές ο όρχις καθηλώνεται στο όσχεο) τόσο στον πάσχοντα όσο και στον άλλο όρχι με σκοπό να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογο συμβάν.

Αν παρά την ανάταξη, ο όρχις παραμένει ισχαιμικός, σκληρός και με μελανή χροιά, σημαίνει ότι δυστυχώς η βλάβη είναι πλέον μόνιμη (παραμελημένη συστροφή) και πρέπει να γίνει ορχεκτομή στον πάσχοντα και ορχεοπηξία στον άλλο όρχι.

systrofi_orxeos_1Αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι οποιαδήποτε επώδυνη διόγκωση του οσχέου στα παιδιά, έστω και όταν υπάρχει απλά υποψία συστροφής, θα πρέπει να διερευνάται ΑΜΕΣΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ, γιατί και αν ακόμα δεν είναι συστροφή δεν επηρεάζεται η ορχική λειτουργία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η καθυστέρηση και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή του όρχεως.


ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Κλείστε Ραντεβού

Τηλέφωνο

211 2203710

-Learn more

Fax

211 2203711

-Learn more

Email

info@lekas-urology.com.

-Learn more
lobby-min

Ωράριο

Καθημερινά εκτός από Πέμπτες

-Learn more

Κινητό

6973982725

-Learn more

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπληρώστε την φόρμα παρακάτω

-Learn more